Велико Търново е град , който отдава огромна почит към славното българско минало. Най-голямото доказателство за това се намира в центъра на града и събира и до днес погледите на посетителите и местите граждани. Това е паметникът „Майка България”

Автор на творбата е Светослав Йоцов, а самият монумент е инсталиран на 7-ми май 1935 г Жителите на Велико Търново сами събират средствата за да може да бъде построен паметникът и да се отдаде дължимото. Чрез него се отдава почит към загиналите войници загинали в четири войни -  руско-турската (1877-1878), сръбско-българската (14-28 ноември 1885 г.), Първата Балканска (25 септември 1912 - 17 май 1913) и Първата световна война (1914-1918).

 Датите на четирите войни са надписани от четирите страни на паметника, а над тях скулптурите на войници и офицери храбро пазят образа на Майка България, а тя е изобразена като жена, която коленичила държи в лявата си ръка маслинова клонка, като символ на мира. А в дясната си ръка българското национално знаме. На главата и е поставена златна корона.

След събитията от 9-ти септември 1944 г. короната е открадната от вандали. Едва през 1989 г. бива създадена нова позлатена корона, която отново краси паметникът. Короната тежи 20 кг.  И за нейната украса са използвани 22 карата злато.  

 

Днес мястото се използва за провеждане на културни мероприятия, като военни паради и концерти. Около мемориалният комплекс е изградена градина с пейки.  През годините се е превърнало в култово място за определяне на срещи на местните жители. Отделете време на монумента, при посещението си във Велико Търново.