Българският плаж е избран за една от най-добрите морски дестинации в Европа според уебсайта на Европейските най-добри дестинации. Болата, близо до град Каварна, е класирана на 16-то място в списъка, въпреки че според нас този живописен плаж превъзхожда някои

от по-перспективните конкуренти. Болата е култова дестинация не само за любителите на красивите плажове, но и за летнитe пoчивки, тъй като естествената защита на залива създава бариера за вятъра и дори е подходяща за семейства с малки деца.

Болата е единственият природен резерват в България, който включва част от морето. В миналото е имало забрана за посещение  на плаж Болата, тъй като е бил във военна зона. Малка река тече през залива и се влива в морето, а около скалите има много пещери, така че заливът е известен като едно от най-красивите места за гмуркане в България. Само от тук имате възможност да видите цялата красота на нос Калиакра.

И да тук очакванията се оправдават, снимките изглеждат като картички, а водата е бистра и не крие красотата на местната флора и фауна, представена от подводни пещери и морски обитатели.  Поради защитата на Болата  тук няма да откриете заведения и ресторанти, за това Ви съветваме да се приготвите предварително преди да посетите мястото. Водите на плажната ивица са плитки и буквално можете да се разходите преди да успеете да се потопите напълно във водите. Тук царува природата и е напълно възможно да се срещнете някои морски обитатели, раци, миди, малки рибки и  водни змии. Тук минава и един от основните пътища на прелетните птици, чиито представители са патици, чапли, малък воден бик, малък гмурец и др.

На първо място в списъка е един от малкото пясъчни плажове в Хърватия, Passaci, който се намира близо до град Дубровник. Второто място е заето от испанския плаж Нерха в Андалусия, а третото място отново зае Нугал в Хърватия. Плажовете във Великобритания, Черна гора, Испания, Франция, Италия и Румъния също заемат  гордо място.