Рилският манастир се смята за един от най-красивите в България. Намира се на живописно място високо в планината и носи името на св. Йоан Рилски. Стенописите по стените на храмовете са изрисувани с толкова ярки цветове, че сякаш манастирът излъчва светлина. Като важна част от българската култура  е включен  списъка на ЮНЕСКО за световно наследство през 1983 г.

Къде да откриете това прекрасно място?

В Югозападна България, близо до границите с Македония и Гърция, се простира планинската верига Рила. Известна е с най-високия връх в страната, наречен Мусала (2925 метра). Популярността на тези места идва и от  Рилският манастир, който се намира в северозападната част на масива. Манастирът е разположен на брега на река Рила на надморска височина от 1147 метра.

 

Разглеждайки буйните цветни стенописи, които украсяват манастира, е трудно да повярваме, че той се е появил преди повече от хиляда години - през първата половина на Х век! През 927 г. е основан от Йоан Рилски. Той е живял по времето, когато  управлявал цар Петър I. Манастирът се появил на мястото, където св. Йоан живеел в пещера.

Отличната запазеност на манастира се обяснява с факта, че царете винаги са го покровителствали, отпускайки големи суми пари за неговото поддържане. Манастирът процъфтява най-много от  до XII -XIV век. Като следва период на разрушения в резултат от земетресения и набези.

Възраждането на манастира започва едва в средата на  XV век. Тогава турският султан успял да получи разрешение за помощ от атонския манастир Свети Пантелеймон. Братята Давид, Теофан и Йоасаф от град Кюстендил биват ангажирани с решаването на този сложен въпрос. Важен момент е пренасянето в Рила на мощите на Йоан Рилски, които се съхраняват в българската столица Търново, унищожени от османците. След това Рила планина отново се превърна в място за поклонение.

Дарения за възстановяването на манастира идват по-специално от Москва от Руската православна църква. Сръбската, румънската и гръцката църкви също се включват с помощ. В България са донесени икони, църковна посуда и книги. По време на османското иго Рилският манастир се превръща в място, където е възможно да се запазят напълно българският език и култура..

 

Впоследствие манастирът изгаря два пъти, но е напълно възроден отново. Всички хора събират пари за реставрацията. Сегашният си вид придобива в резултат на друго преструктуриране след пожар от 1833 година. Тогава към манастира е създадено църковно училище. Хрельовата кула, епископският трон и издълбаните порти са оцелели и до днес от най-древните структури. През 70-те години на миналия век Рилският манастир получава статут на национален исторически паметник, а малко по-късно е взет под закрилата на ЮНЕСКО.

 

Разположение и достъп за туристи

В план манастирът има формата на неправилен четириъгълник. Намира се в малка долина, заобиколена от планини от всички страни. Остава впечатлението, че манастирът е напълно откъснат от света. Ако не бяха редовете прозорци на монашески килии на четири етажа, стените на манастира можеха да бъдат объркани с крепостни селяни. Общо сградите заемат площ от около 9 хил.кв. м.!

Високите стени образуват просторен двор. В центъра се издига католиконът - главният храм. През XIV век на това място е стояла малка църква, която не е оцеляла по време на пожарите. През XIX век тук се появява нова каменна църква. Тук можете да видите стенописите, рисувани от известните български иконописци Димитър Зограф и Захарий. По периметъра сградата е заобиколена от галерия с аркади, украсена с ярки картини.

 

 Храма е Хрельовата кула  прилича на средновековен замък. Тази най-стара сграда, висока 23 метра, се е появила тук през 1334 година. Външно изглежда като типична стражева кула, която е увенчана с каменни стени. Параклисът на Преображение Господне се намира на последния етаж. През лятото е отворен достъпът до наблюдателната площадка, от която с един поглед се появява целият манастирски двор.

В двора няма други сгради. Повечето стаи са разположени в стената около манастира. Манастирският музей определено си заслужава да бъде посетен. Уникален експонат е издълбаният кръст, принадлежал на монаха Рафаил. Изработена е от липа и е висока около 80 сантиметра. Изглежда, какво е изненадващо тук? На кръста са изсечени над сто библейски сцени и 650 изображения на светци! Майсторът е правил тази старателна работа в продължение на 12 години. А цената за този труд е загуба на зрението му.

 

Първият български глобус е ценен експонат. Има богата колекция от оръжия и стари монети. Много древни икони. Общо има 35 хиляди експоната. Манастирската библиотека съдържа 250 безценни ръкописни книги. Някои от тях са написани през 11 век. Колекцията включва още 9 хиляди стари печатни издания, включително нотни листове и щампи. Експозицията „Монашеска икономика“ е посветена на монашеския живот. По време на обиколката можете да посетите килиите.

Поклонници пътуват до Рила планина, за да се докоснат до мощите на св. Йоан Рилски. Смята се, че притежават чудодейни сили. Мощите се пазят пред олтара в светиня, която е скрита зад специална завеса. За поклонници се отваря леко. След молитвата на всеки се представя парче осветен памучен плат. Недалеч от манастира се намира пещерата, в която е живял монахът Йоан.

Друго светилище е иконата Одигитрия. Буквално означава „Пътеводител“. Необичайната икона е малък калъф, съдържащ мощите на 32 светци наведнъж, включително Мария Магдалина, Лазар, Андрей Стратилатес и други. Светилищата са в килии, които образуват сребърни разделители. Лицата на всички тези светци могат да се видят на стенописа, който е част от иконостаса. Много изцеления са свързани с Одигитрия.

При посещение, не забравайте да отделите внимание и на природните красоти около манастира. Танцуващите бистри води на реката носят спокойствие и всежест.