Знаете ли къде можете да попиете от богата история на България и да се насладите на най-красивите гледки към българските плата и равнини. Съвсем близо до град Шумен е разположена Шуменската крепост. Днес ще ви предложим приятна разходка на чист въздух, подплатена с историческа инфомация и разкош от пленяващи гледки. 

Шуменската крепост се намира на Шуменското плато, буквално на три километра от центъра на съвременния град. Очевидно е, че първоначалното укрепление е издигнато тук от траките. По-късно са добавени нови структури и старият отбранителен вал е възстановен първо от римляните и византийците, а след това и от българите.

 

 

Учените смятат, че първите укрепления са се появили тук преди повече от 3000 години, което означава, че те могат да бъдат наречени най-старите в цялата страна. По време на ерата на Първото българско царство (VII-XI век) Шуменската крепост играе важна роля - тя действа като крепост на защитниците на страната, предотвратявайки приближаването на враговете до Преслав и Плиска.

 

 

През ерата на Второто българско царство (XII-XIV в.) Град Шумен се превръща в един от най-големите културни и икономически центрове на страната. По време на своето съществуване Шуменската крепост многократно е преминавала от един собственик на друг, неведнъж е била щурмувана и разрушавана, но всеки път е била възстановявана. Събитията се повтарят до 1444 г., когато кръстоносците на краля на Полша и Унгария Владислав III събарят укрепленията и изгарят всички сгради. След това Шуменската крепост дълго време остава без население. Останките от крепостта са проучени много подробно, което предоставя възможност за откриване на широк спектър от информация за любители, археолози и историци.

 

 

Благодарение на задълбочените изследвания учените успяват да научат ценна информация, разкриваща особеностите на военното дело, както и бита и битовите традиции на средновековна България. Наред с други неща, тук са намерени и веществени доказателства за минали епохи - керамика, съдове, монети и бижута. Днес крепостта Шумен е превърната в музеен център на открито: тук има инсталирани алеи за екскурзии и информационни табла.

От тук се открива и невероятна гледка към паметник "Създатели на българската държава", който е също толкова интересен и вълнуващ за посещенние.