Като морски курорт, този град е най-старият в България. Константин и Елена е известен със своите  отлични плажове и спокойствие. Това място се смята за идеално за спокойна семейна почивка. Любителите на шума и шика обаче могат да стигнат до близката

Варна само за няколко минути. В "съветските" времена курортът се е наричал Дружба и на разговорно ниво все още е много по-популярен от официалното име (поради неговата непроизносимост). По-добре е да знаете  това предварително, за да не се объркате при опит да стигнете до там..

Името на  курортът „Св. Константин и Елена ”  е получено  заради манастира, разположен тук през Средновековието. Император Константин  превръща християнството в официална религия на Рим, а неговата  майка  Елена активно го подтиква към подобно решение.

През миналия век св. Константин и Елена в България стават приют на царуващото семейство. В близост се появи резиденцията на Евксиноград, която днес е основната местна историческа забележителност. Св. Константин и Елена: Имперски удобства В днешно време курортът запазва донякъде "аристократичен" статут. В България хотелите на св. Константин и Елена се считат за доста луксозни, повечето от тях имат „звезди“.

Какво да правите в курортния град?

 На първо място, св. Константин и Елена в България е зелена зона, почти целият курорт е паркова зона. Плажовете тук са красиви, а влизането във водата е плавно, което го прави много удобен за почивка с деца. Местните минерални води са особено популярни. Те съдържат магнезий, натрий и много други вещества. Благодарение на това е възможно в курорта да се лекуват кожни заболявания; бъбречни проблеми; нервни заболявания; артроза, артрит; заболявания на храносмилателната система и дихателната система. Освен всичко друго, в курорта има няколко термални минерални басейна, включително два сероводородни. Миризмата им не е приятна (гнилите яйца миришат на сероводород), но ползите за кожата и дихателните органи надвишават това значително неудобство.