Райското Пръскало  е най-високият водопад в България и не само, но и на целият Балкански полуостров (Балканите). Височината му е 124,5 метра. Разположен е под връх Ботев, най-високият връх в Стара планина.

Райско Пръскало се намира в един от трите национални парка, включени в списъка на световното природно наследство - Парк Централен Балкан.Понякога Райско Пръскало се нарича още Калоферски водопад, защото се намира относително близо до Калофер.

Водопадът Райско Пръскало привлича туристите предимно от живописните местни пейзажи; наистина, местата тук са просто невероятно красиви. Можете да се възхищавате на природата не само пасивно, от прозореца на автомобила или седнал на камък, но и активно; тук са създадени всички необходими условия за любителите на конвенционалния, планински и екологичен туризъм. Водопадът е в непосредствена близост до поредица от силно впечатляващи върхове; изкачването им може да се окаже наистина необикновена - и дори по-интересна - задача дори за доста опитни алпинисти.

Райското Пръскало се храни с топяща се вода, стичаща се от върха на връх Ботев; Тази планина сама по себе си е доста интересна природна атракция. Обаче подножието на водопада е мястото, където ревящите потоци се разбиват на парчета върху камъните, разпадайки се на милиони малки капки - все още от време на време заобикаля популярността на Ботев.

Основните водни потоци навлизат през водопада през лятото; в резултат на това през лятото е най-популярно. За гостите са създадени всички условия; в самото подножие на водопада има уютна хижа - тук обикновено туристите започват да изследват природните забележителности на Райско Пръскало и околностите му.

Най-популярният туристически маршрут води до резерват Джендем; започва в Калофер. Оттук върви асфалтов път с дължина около 6 километра; по пътя има, наред с други неща, изключително живописно речно дефиле. Ако е необходимо, на този етап можете да отидете в района на Рай - има няколко доста удобни хотели и паркинги. След малко почивка в един от местните хотели и оставяне на колата си, туристите продължават пътуването си.

Туристическата пътека е маркирана със специални знаци и сини и бели маркировки. „На 0 минути от входа на зоната на националния парк. За около 40 минути пътуване през буковата и дъбовата гора може да се стигне до южната част на планинското пасище Параджика; гледката към Джендема, невероятна по своята красота, се открива оттук.

От входа на резервата (и прехода към Рая) до водопада Райско, Пръскало е само на около 2 часа. Пътеката до водопада минава през буковите гори; годишно преминават около 7000 души.

За тези, които вече са се насладили на красотата на водопада и околните земи, но не са уморени от дълга разходка, се предлагат активни забавления от различни видове. Бизнесът в никакъв случай не се ограничава до обикновен туризъм на живописни места - тук можете да карате коне, да участвате в парапланеризъм. Въпреки това, „пасивното съзерцание“ също продължава да се радва на голям успех - малко са нещата, които могат да се съчетаят с шедьоврите, създадени от самата природа.

Райското Пръскало официално е включен в северната част на природния резерват Джендем.