Тайните за избор  на най-подходящи дрехи

Нека да поговорим за основни и допълнителни елементи от детския зимен гардероб. Може би ще откриете опции, за които преди не сте знаели, както и полезни съвети за избор на познати дрехи.

Какво най-бързо се замърсява в горното облекло (особено при дете)? Разбира се ръкавите! Якета с подвижни ръкави решават острия проблем с честото пране на дрехи.

Моделите са два вида: когато ръкавите се отстраняват напълно или когато се разкопчава само плетената част под лакътя. Първият вариант е удобен, защото топлото яке се превръща в друг елемент от гардероба - жилетка. Така якето може да се носи през зимата, а жилетката през пролетта. Практичността и спестяванията са очевидни. Вторият вариант е миниатюрно копие на модни модели за възрастни. Като правило се носи с високи едноцветни ръкавици. Какво по-хубаво от такова облекло за истинска малка госпожица ? Якета от нежни пастелни цветове изглеждат особено стилни: мента, праскова, синьо.

 

Тъй като се предполага, че моделите с подвижни ръкави ще издържат повече от един сезон, към избора им трябва да се подходи изключително отговорно. Горната материя трябва да е издръжлива и устойчива на вятър. Пълнежът  трябва да бъде избран в зависимост от метеорологичните условия на сезона: при по леки зимни условия  яке с подложка от полиестер ще бъде достатъчно, но при студените зими ще  имате нужда от пухено яке. Съветваме ви да обърнете внимание на циповете, с които са закопчани ръкавите. Те трябва да вдъхват увереност и да бъдат покрити с лента отгоре (за естетичен вид).

Производителите предлагат широка гама детски жилетки за всеки сезон. През зимата тънките вълнени или памучни модели ще бъдат от значение за учениците. Те се съчетават добре с училищни униформи и играят ролята на допълнителен слой. За практичност е по-добре да изберете жилетки с малко количество синтетични материали в състава, например етикетът може да показва до 20% полиестер или вискоза. Подобна тъкан е по-лесна за пране и по-малко износване, за разлика от напълно естествените материали.

 

Ако детето ви се занимава с фигурно пързаляне или просто обича ледена пързалка, тогава подпухналата жилетка с тънък слой изолация е божи дар. Също така, такъв елемент от гардероба ще е необходим, за да предпази бебето от случайни течения, ако пътувате с влак или кола. Удобно е да вземете жилетката със себе си в супермаркета (ако детето отива с вас): ще се чувства горещо в яке или гащеризон, а в обикновена блуза сред хладилниците можете да настинете.

 

Ако търсите гъвкавост, тогава е по-добре да изберете модели, които имат качулка (но тя идва разкопчана). Така че ще бъде възможно да носи жилетка както самостоятелно, така и дори под яке при много студено време. Горният материал обикновено е синтетичен, но подплатата е различна: памук, руно, изкуствена вълна. Ако подплатата е памучна, тогава най-вероятно пълнителят ще бъде надолу или тънкослоен.

Основен елемент от детския гардероб е чорапогащникът, но колко често откриваме, че децата категорично отказват да го носят. Причината може да е, че избирате грешните чорапогащи. Първо, в никакъв случай не трябва да купувате това нещо за растеж, но само по размер, в противен случай детето ще се чувства неудобно поради образуваните гънки. Второ, процентът на естествените и синтетични материали в тъканта трябва да бъде 60 до 40 за вълна и 75 до 25 за памук. В противен случай чорапогащникът ще „хапе“ и бързо ще се износва. Освен това съставът трябва да съдържа поне 5% еластан. Този синтетичен материал ще попречи на тъканта да се търкаля след пране и ще ви спаси от опънати колене. Белите чорапогащи обикновено се купуват за празниците и се носят рядко, така че е препоръчително да изберете модел с най-високо съдържание на синтетични материали - така вещта ще издържи по-дълго и ще запази изрядния си вид.

Много е удобно, когато всички чорапогащници на бебето на възраст под две години са с приблизително еднакъв нюанс, защото тогава могат да се перат всички заедно. Когато купувате ново нещо, можете да изневерите и да покажете на детето си няколко предварително одобрени от вас опции и след това да му позволите да избира от тях. Тогава той със сигурност ще облече това, което сам е „купил“.

 

За всички останали части от детското облекло, като блузи, потничета, камизолки и панталонки, трябва да се придържате към правилото за естествените и дишащите материи. Комфортът на детето е от изключително голямо значение, както у дома така и навън, докато учи и играе.