С настъпването на зимата броят и продължителността на разходките на открито с деца  се намалява от само себе си. Заради лошото време  бързаме  да се приберем у дома на топло и уютно. Дългите разходки на чист въздух укрепват защитните сили и здравето на нашите деца през зимата, за това е важно да намерим време за тях. С други думи, колкото по-често излизаме навън, толкова по-вероятно е тялото му да осигури надежден отпор на атакуващите вируси. Но за да не се разболее детето, трябва да спазваме някои превантивни мерки.

 

И така, нека разгледаме как да предпазите детето си от настинки през зимата. Няколко правила:

 

  Най-голямата заплаха от настинка или инфекциозни заболявания не е на детската площадка или в двора, а докато посещавате препълнени обществени места с детето си: транспорт, магазини или търговски центрове. Затова се опитайте да не водите детето си със себе си на места, където рискът от предаване е твърде голям.

 

 Също така ограничете всички възможни контакти на детето с хора, които имат симптоми на някаква настинка или инфекциозни заболявания. Някои инфекции се предават лесно с въздушни капчици, особено в затворени пространства.

 

 Спазвайте най-простите хигиенни правила. Заплахата от вируси за здравето на детето през зимата значително намалява, ако редовно миете ръцете на бебето си, включително и себе си.

 

Как да научите детето да си мие ръцете?

 

 За да предпазите детето си от настинки, особено през зимата, трябва да пиете достатъчно течности. През студения сезон плодовете и натуралните сокове допълнително снабдяват тялото на бебето с витамини.

 

  Следете влажността в апартамента (къщата). През зимата това е особено вярно, тъй като поради постоянната работа на отоплителните устройства въздухът често е сух. В резултат на това лигавиците на дихателните пътища стават по-податливи на вируси и настинки. Не забравяйте да проветрявате стаите.

 

  Един от важните фактори, от които зависи здравето на детето през зимата, е правилният избор на облекло. Използвайте леко, многослойно и ветроустойчиво облекло, което може лесно да се свали на закрито. Не слагайте прекалено тежки и топли дрехи върху бебето, детето се поти много бързо в тях и това се отразява негативно на здравето му.

 

 Обърнете внимание и на обувките на детето. В никакъв случай не трябва да възпрепятства движението или да води до прегряване. Вече ви казахме как да изберете правилните детски обувки.

 

  Ако денят се оказа слънчев, но мразовит - това не бива да ви плаши. Разходката все пак трябва да се осъществи. В крайна сметка слънчевите лъчи не само допринасят за производството на витамин D, но и повишават настроението ни. А оптимистите рядко се разболяват!

 Ако детето  се прибере  от разходка охладено - веднага потопете крачетата му в гореща вана с екстракт от евкалипт. Този тип ароматно етерично масло ускорява кръвообращението в крайниците и гърлото и студът се оттегля.

 

 Не забравяйте за правилната грижа за кожата на детето си през зимата. 15-20 минути преди разходка, намажете областта около устата със специален крем и нанесете тънък слой вазелин върху устните.

 

Надявам се тези няколко правила да ви помогнат да защитите детето си от настинки и да го направите по-здравословно и щастливо. В крайна сметка само здравите деца могат да се насладят напълно на ски, шейни, кънки и да играят снежни топки.