Въпреки лекото затишие, коронавирусната инфекция не се отказва толкова лесно. В някои области все още се регистрират ново увеличение на случаите на Covid-19. В новинарските отчети информацията за нарастващия брой случаи се актуализира ежедневно, но реалните случаи, не могат да бъдат отчетени с точност .

Хората се опитват по всякакъв начин да защитят себе си и близките си от епидемията. Най-трудното, разбира се, е за работещите родители, които искат да защитят децата си от инфекция, но не могат да бъдат с тях денонощно. Сега всякакви прояви на влошено здраве при децата, посещаващи детски градини и училища, предизвикват безпокойство.

КОГА Е ПО-ДОБРЕ ДА ОСТАНЕТЕ У ДОМА?

Много учени апелират родителите да не прекаляват с ограниченията и да мислят разумно. Ако детето ви се чувства добре и иска да посещава училище или детска градина при среда на малък брой заболели, тогава не обезсърчавайте желанието. Действайте според ситуацията. Ако детето има температура, тогава, разбира се, оставете го да лежи вкъщи, а вие наблюдавайте състоянието му. Не трябва веднага да приписвате заслуга на коронавируса, може би това е обичайна сезонна настинка, от която децата се разболяват всяка есен и зима. Това обаче не означава, че болно дете трябва да бъде заведено в градината, по-добре е да остане на сигурно място. Ако по време на сутрешните събирания забележите симптоми при детето, тогава ходенето до детската градина или училище, както и планираните дейности, трябва да се отложат за по-късно. Хремата, която се появява, може да бъде или проява на ARVI, инфекция, или да не означава нищо. Посъветвайте се в вашият личен лекар за назначаване на лечение.

Американският здравен експерт Клер Маккарти, педиатър и професор в Харвардския университет, казва, че изразът „Останете у дома“ е най-доброто описание на тази ситуация. Ако детето ви е летаргично и основните симптоми са кашлица и треска, вземете решение, както бихте направили преди пандемията. Ако преди началото на коронавирусната инфекция сте се справили със собствените си сили, продължете да се придържате към същата схема сега. Ако освен кашлица и треска забележите и други подозрителни признаци, които ви притесняват, потърсете медицинска помощ.

Ето малък списък от симптоми, на които трябва да обърнете внимание:

задух (учестено или тежко дишане);                                                                                                                                                                                   

постоянна кашлица, която пречи на детето да играе или да спи;                                                                                                                                                     

повишена телесна температура, която не може да бъде свалена от антипиретични лекарства сънливост, която детето ви няма всякакви признаци на дехидратация (отказ за пиене, сухота в устата, не уриниране поне на всеки шест часа, без сълзи при плач)

В допълнение, експертите отбелязват, че друг от симптомите на CVI са червени или винени петна по пръстите на краката, докато обривът по ръцете е по-рядко срещан. Струва си да се отбележи, че този симптом не е научно потвърден, но някои лекари твърдят, че се появява при деца, прекарали коронавирус. КАК ДА СЕ ЗАЩИТАВАТЕ ОТ КОРОНАВИРУС?

Професор Маккарти отбелязва, че ако няма ограничения във вашия град или регион, тогава водете нормален живот. Според него няма нужда да се изолирате от другите, да живеете както преди, продължавайки да работите и посещавайки училище и детска градина.

Учените все още не са определили как се разпространява инфекцията, но предполагат, че CVI действа по вече известната аналогия на грипния вирус. Оттук и заключението, че можете да се предпазите от Covid-19, като следвате стандартните предпазни мерки, които трябва да се преподават на децата.

Мийте ръцете си.

Не забравяйте да измиете ръцете си със сапун и вода за поне 20 секунди след посещение на обществено място или ходене по улицата.

Не докосвайте лицето си.

Родителите трябва да бъдат умни, за да развият рефлекс у децата си.

Помислете за някаква игра и вместо лице, например, научете детето си да се почесва по коленете. Когато детето придърпа ръце към лицето си, насочете ги към коленете. Обяснете на детето си, че това не е прищявка на родителите, а необходима мярка. Кихайте и кашляйте в гънката на ръката си Информирайте детето си да се прикрива при кихане и кашляне.                                                                                                                                                                                               

По-правилно е не с дланите, а в завоя на лакътя. Ако малчуганът киха в парка и покрива лицето си с длани, измийте го със сапун или обработете ръцете си с антисептик. Внимавайте с ръцете си, малките деца  от време на време се стремят да вземат пръчка на улицата или да докоснат котка. Опитайте се да ограничите контакта на децата с ненужни предмети или животни, да държите ръката на детето или да носите ръкавици, особено в този момент. И ако въпреки това не беше възможно да се избегне докосване до нежелано нещо, тогава не забравяйте да третирате ръцете си с дезинфектант. Най-важното е, че не изпадайте в паника и просто минимизирайте рисковете от инфекция, ако е възможно. Не забравяйте да вземете предпазни мерки. Не се закачайте за коронавируса, не забравяйте, че в допълнение към CVI, има много заболявания по света. Пазете се!