Всички майки мислят как да изберат подходящата козметика за бебето. Козметиката влиза в живота на бебето още от първите дни на живота. Всъщност за едно мъниче не се изискват много продукти, но всички те трябва да бъдат с подходящо качество, без алергени и богати аромати. По-добре е, ако съставът съдържа естествени масла и билки. Но дори висококачествените продукти понякога причиняват алергии.

Какво да правя? Как да не направя грешен избор?

При бебетата кожата е твърде чувствителна, а козметиката за деца ще подпомогне нейната защита, ще премахне прекомерната чувствителност към раздразнения. Чрез кожата детето консумира кислород и след това премахва метаболитните продукти. Поради това се изисква цялостно почистване. Но особеността на избора на козметика е, че тя трябва да прави това почистване внимателно, без да пречи на естествените процеси.

Понякога трябва да тествате различни линии на средства, докато намерите подходящ. Ако бебето ви има кожни проблеми, консултирайте се с педиатър, преди да нанесете козметика. Новородените бебета са толкова безпомощни и мънички. А въпросите за правилната грижа, избягването на обрив от пелени и алергични реакции често тревожат младите майки.

Кожата на бебетата се различава от тази на възрастен: тя е 3 пъти по-тънка, лесно се поврежда и заздравяването й отнема по-дълъг период от време; има повече вода в кожата на бебето и много по-малко липиди; жлезите все още не са напълно функционални; При бебетата кожата все още не е готова за агресивна среда. Важно е да я защитите, но да не й навредите. киселинният слой не е напълно оформен; бариерата и защитата не са развити. Различия в бебешката козметика Защо си струва да използвате бебешка козметика? Какви са разликите му от възрастен? Именно в продуктите за деца рН е неутрално, поради което се запазва крехката защита.

Всички компоненти, които са включени в състава на висококачествената козметика, са безвредни, внимателно подбрани и комбинирани помежду си. Друга особеност е наличието на естествени елементи: масла, билкови екстракти, витамини. Например, глицеринът в шампоана овлажнява, докато цинковият оксид намалява възпалението и лекува рани. Запомнете!Козметиката за бебета не трябва да съдържа алкохол и основи! Днес гамата от такива продукти е много широка. Можете да намерите: антимикробни агенти; специални салфетки; сапун; козметика за къпане. Интересно е, че козметиката за бебета в много случаи е подходяща за възрастни, защото именно поради наличието на безвредни елементи и отсъствието на алергени е в състояние да премахне дразненето.

Козметика за къпане Течен сапун за бебета е подходящ за къпане на вашето бебе, тъй като съдържа необходимите мазнини и други съставки, които почистват и предпазват кожата. Сапунът не е подходящ за къпане, защото може да причини сухота и дразнене. Ако детето има обрив от пелените, тогава преди къпане ги смажете с крем и капнете масло във водата. Но само ако продуктът не причинява болка при бебето. Ако е болезнено, тогава се откажете от къпането засега или използвайте само хладка вода. Асортиментът на съвременната детска козметика е наистина широк.

Днес са популярни специални мокри кърпи. Но лекарите вярват, че дългосрочната им употреба създава проблеми. Като алтернатива, използвайте вода у дома. Мокри кърпички се използват само при пътуване или навън. Ако бебето е родено с коса, помислете за избора на шампоан. Въпреки че педиатрите съветват да не се използва, достатъчно е само с вода. Само след укрепване на косата е позволено да се използва шампоан. В днешно време има много шампоани за деца. Ключовото изискване е нежността на почистването на кожата, наличието на омекотители и липсата на дразнене на лигавицата на очите. Изберете неутрална миризма и продукти с по-малка пенливост.

 В процеса на грижа за бебето, днешните майки и татковци често използват памперси за еднократна употреба. Така че след тях да няма обрив на пелена и дразнене по кожата на бебето, експертите съветват да се използват продукти под памперси и друга козметика: специални кърпички нежно почистват кожата; лосиони и масла помагат за омекотяването му; пудра ще предотврати образуването на обрив от пелена; кремовете с пантенол ще помогнат за зарастване на рани и премахване на алергии.

Препарати за пране на бебешки дрехи В процеса на пране е важно да се използват препарати за бебешки дрехи, които са специално изработени за бебета. Те съдържат много естествени съставки и без аромати. Прочетете внимателно състава на продукта: в праха и гела за дрехи не трябва да съдържат ПАВ и фосфати. Или в най-малките количества, процентът не може да бъде повече от 15%.