Как да изберем правилните смесители за баня, тези, които да ни вършат работа, да придадат удобство и да ни служат години наред?

Когато избираме душове за баня и смесители, трябва да обърнем внимание на следните важни неща:

- Визия

- Функционалност

- Гаранция

- Цена

- Тип 

 

Веднъж, поради неизправност на стари водопроводи или, например, по време на ремонт, възниква проблем: как да изберем смесител за баня. В търговските обекти, специализирани в продажбата на ВиК, има широка гама от подобни устройства от различни видове, производители и ценови категории. Доста е трудно да се направи избор, без да сте експерт в тази област и да не искате да задълбавате в тънкостите на работата на смесителите. Въпреки това всеки иска да закупи висококачествен и подходящ модел за своята баня. Нека да разберем кой кран за баня е по-добре да изберете. Как да изберем добър кран за баня въз основа на материала Корпусът на крана, който се използва за банята, обикновено е метален. Въпреки това са възможни и други материали, като: Месингът е най-популярният материал. Благоприятно отличава здравината и устойчивостта на корозия. Ако производителят иска месинговият кран за баня да изглежда по-привлекателен, е възможно да го покриете с друг метал, например никел. Освен всичко друго, кранът за баня, изработен от този материал, може да бъде доста тежък. Легирана стомана се използва по-рядко поради факта, че този скъп материал не е особено практичен. Срокът на експлоатация на кран за вана от стомана оставя много да се желае. Пластмаса и подобни материали са необходими за направата на малки части за кранове като дръжки. За да изберете правилните кранове за баня, трябва да знаете, че покритието на подобни части може да бъде различно. Има покритие от хром, никел или емайл, а в скъпите дизайнерски модели - дори позлатено. Препоръчваме да изберете кран за баня с хромирани детайли. Този материал е един от най-издръжливите, не предизвиква алергии и практически не се изтрива. Керамиката също може да бъде добър материал за някои части на крана. Основното е, че в производството се използва висококачествена сплав, в противен случай смесителят може да се разпадне в бъдеще, например поради висока температура.

 

Кой смесител за баня е по-добре да изберете въз основа на вида

С два клапана

Сега най-търсени са кранове за баня с един лост, който регулира потока на водата. Те са малко по-скъпи поради сложния си дизайн, но са безспорно удобни. Въпреки това, моделите с два клапана продължават да бъдат популярни, защото са оптимални за класически бани. Често критерият за съчетаване на интериора помага на хората да отговорят на въпроса кой кран за баня е по-добре да изберат. Технически, работата на такъв кран за баня се осъществява от кутия за смесители, която включва подаването на студена вода - от една страна, и топла - от друга. Използването на кран за баня с два клапана обаче изисква периодична смяна на уплътнението: тази част се износва, което води до течащ кран. Конвенционалният смесител с два клапана не е лесен за използване. Всеки клапан в него може да се върти на 360 градуса, поради което може да бъде доста проблематично регулирането на температурата на подаване на вода. По-модерните модели с два клапана са оборудвани с два специални клапана с въртящ се механизъм. Благодарение на свързаните с тях перфорирани керамични плочи, настройката на температурата на водата става по-лесна и отнема по-малко време. Такъв механизъм се върти приблизително на 180 или 90 градуса за различни модели. Когато обмисляте как да изберете кран за вашата баня, помислете за закупуване на обичайните модели с два клапана. Не забравяйте обаче, че те бързо се заменят с малко по-скъпи модели с един лост, които имат редица предимства.

 

Единичен лост еднолостов миксер Именно този тип кран за баня сега е най-търсеният. Еднолостовият кран е оборудван само с една дръжка, с която напълно контролирате процеса на подаване на вода. Можете да увеличите налягането на водата, като преместите копчето отдолу нагоре и да направите водата по-студена или по-гореща, като я завъртите надясно или наляво. Кран за баня с един лост може да се основава на сачмен механизъм или патрон. Поради техническите си предимства, патронните кранове са особено популярни - днес те могат да бъдат намерени във всеки водопроводен магазин. Определено трябва да разгледате по-отблизо този тип устройства, ако не сте решили кой кран за баня да изберете. Обратната връзка от хора, използващи миксери с една дръжка, ясно говори за практичността на този дизайн. Благодарение на него можете бързо и точно да регулирате комфортната температура на водата, както и бързо да я изключите. 

 

Каскадни

Ако не знаете как да изберете добър кран за баня, който също ще се превърне в истинска декорация на стаята, каскадният модел е идеален.

Механиката на регулиране на водоснабдяването в него е приблизително същата като в други еднолостови смесители. Всъщност такива модели се отличават само с факта, че водата тече като водопад, а не като струя, която ни е позната. Голямо внимание се отделя на външния дизайн на такива смесители за баня, някои модели дори са оборудвани с осветление. термостатичен Термостатични миксери Този модерен тип смесители ви позволява да програмирате желаната температура веднъж и повече да не губите време за нейното регулиране. В същото време работата на смесителя не зависи от налягането във водоснабдителната система. Ако говорим за това кой кран за баня е по-добре да изберете, прегледите на този тип устройства показват, че благодарение на тях вземането на душ става много по-удобно. За управление на водоснабдяването се използват две копчета: първият е отговорен за налягането, а вторият за температурата. След като регулирате и двата параметъра, смесителят автоматично ще подава вода с посочените характеристики. Термостатичният кран за баня е най-добрият избор за семейства с малки деца. Принципът на работа на устройството елиминира възможността от изгаряния. Комфорт и безопасност са гарантирани дори при прекъсвания в работата на водоснабдителната система. Безконтактно Безконтактен кран Този тип смесител за баня не е оборудван с дръжка. Реагирайки на инфрачервения сензор, механизмът стартира потока на водата, когато приближите ръцете си до крана, и спира, когато ги извадите. Изборът на безконтактен кран си заслужава поради лекотата на използване и възможността за пестене на вода. Безконтактните кранове са особено популярни сред собствениците на обществени институции. Такъв миксер може да бъде свързан към електрическата мрежа на къщата или към батериите на отоплителната система. Познаването на видовете кранове ще ви помогне да разберете как да изберете правилния кран за баня. Сред огромния асортимент със сигурност ще намерите модела, който ще ви подхожда по отношение на цена и качество.