Арбанаси

Много пътеводители наричат ​​Арбанаси една от най-интересните забележителности в България, както и град, който трябва да бъде посетен. Нека да видим защо това място е толкова великолепно, за да разберем защо местните и туристите, които идват отдалеч, го обичат.

Арбанаси: село в България

Всъщност не би било съвсем правилно да наричаме Арбанаси село в България, защото той изобщо не е град със своите 300 жители и няколко улици, по всички стандарти би трябвало да се нарича село. По-скоро, от уста на уста запазва статута на града от уважение към древната му история, както и славата на голям търговски център на средновековните Балкани. Арбанаси е дори по-малък по размер от Свети Влас в България, морско село, превърнало се в център за туристически трафик и яхтинг. Хиляди хора идват всяка година в малките Арбанаси, за да опознаят по-добре местната култура.

Няма да е трудно да стигнете до мястото, трябва да стигнете до град Велико Търново, който се намира в централната част на страната.. Още първото споменаване на селището е свързано с българските царе от второто царство, които са избрали тази зона за отдих, би могло да се каже, като своя резиденция. Всъщност разстоянието от Велико Търново тук е само 3 километра, но пътят се вие ​​като планински серпентин, така че времето, което трябва да се прекара, е около 15 минути. В същото време ви очаква много живописна местност и ще има възможност да се любувате на древната столица отгоре надолу, може да се каже, от височината на полета на птиците. Географски селото е разположено доста добре, така че местните жители могат едновременно да се насладят на всички предимства на цивилизацията, които се намират в техния голям, известен съсед.

Арбанаси получава името си едва по-късно и има няколко мнения как точно се е случило това, но едно е сигурно. Думата „арбанаси“ е била използвана за назоваване на албанците, чиито земи са били разположени доста далеч от тук. Въпреки това, след завладяването на територията на Албания от турските войски тук възниква компактно заселване на албанци, които донасят тук своята култура, особености на архитектурната традиция, кухня и т.н. Свикнали сме, разбира се, че традициите и ежедневието могат да се различават в рамките на една и съща държава и в Приморско хората ще бъдат малко по-различни от тези в София, но тук такъв контраст е особено интересен, тъй като Арбанаси дори не прилича на съседните, съседни села.

Историята, случила се с Арбанаси, също го отличава от редица подобни селища, следователно тук идват повече туристи, отколкото на плажовете на Китен. Известният  султан Сюлейман Великолепни, владетел на всички български земи, дава точно тази територия на своя зет Рустем паша. След това мястото се превърна в нещо като автономна област и получи правото да живее според собствените си закони, не гледайки прекалено много към съседите си, а благоприятното географско местоположение, талантите на местните занаятчии и плодородната земя направиха всичко, така че през следващите години цяла Европа да знае за Арбанаси ... Тук се произвежда коприна чрез отглеждане на пашкули на копринени буби, тук се практикува умела дърворезба и други декоративни занаяти, отглежда се добитък и се отглеждат добри реколти. Към този период принадлежи изграждането на основните атракции, които все още привличат със своята оригиналност.

В Арбанаси няма толкова много интересни места, които си заслужава да се посетят, снимките на които биха ви заинтересували и вдъхновили да пътувате, не могат да се сравняват с Несебър или Пловдив, чиято история датира от хиляди години назад. Арбанаси обаче е взет в плен от други - целостта на ансамбъла, перфектно запазени стари каменни стени с дървени греди, калдъръмени улици, с една дума, всичко, от което големите градове трябваше да се откажат в полза на съвременните тенденции. И когато дойдете тук, можете да почувствате, разберете как са живели българите преди половин век, как са изглеждали къщите им, как е подреден животът им.