В най-красивите планини на България, в живописния пролом на планинските рекa Дряново, Близо до град Дряново, има действащ православен манастир. Днес Дряновският манастир се е превърнал в религиозен и културен център и един от най-големите и най-добре запазени манастири

в Търновския регион. По-рано в манастира е имало църквата "Успение на Пресвета Богородица", с иконостас, от майстор Н. Йонков. Сега на негово място е Мемориалната крипта (костница) в чест на загиналите за освобождението на България от османско иго. Осемстенната камбанария, издигната над отворения ръб на църквата през 1925 г., носи характеристиките на стила на възрожденската архитектура. Майсторът-архитект Генчо Белчев построява нова църква и двуетажни жилищни помещения над реката. В Дряновският манастир се отглеждат пауни и други животни, а дори и  външните стени са украсени с изображения на пауни.

История на манастира

Манастирът е основан през 1187 г. от търновските боляри, братя Петър и Асен, след като по време на пренасянето на мощите на Св. Михаил Война от Потуки до Търновград шествието пренощува край река Дряновка и според християнските канони на това свято място е издигнат манастир. Намира се на 2 км северно от сегашното си местоположение, на място, наречено „малкият св. Архангел“, и е напълно унищожен през 15 век по време на турското завоевание на България. Съвременният манастир е построен в края на 17-ти век, вече малко по-нататък, на място, наречено "Велики св. Архангел", т.е. в текущото местоположение. Главната църква по това време е била наполовина погребана и е стояла до сегашната. Реконструкцията на манастира е извършена през 40-те години на XIX век. Манастирът е бил голям културен център на Северна България, от 17 век в него се е помещавала библиотека, чиято колекция в момента се съхранява в библиотеката на Националния църковен историко-археологически музей в София. Паметник на бунтовниците в криптата Манастирът през 19 век е бил център на българското националноосвободително движение. Васил Левски и Георги Измирлев са намерили  убежище в него. По време на въстанието през април 1876 г. манастирът е използван като крепост.

Манастирът се намира на 4-5 км. от град Дряново, на 15 км. от Габрово. Манастирът е лесно достъпен с кола, трябва да поемете по главния път от Велико Търново за Габрово. След 2 км. след преминаване на град Дряново ще има пътен знак, определящ посоката към манастира, след още 2 км ще има манастир. Възможно е и с влак, като се използва главната железопътна артерия на Русе - Стара Загора - Подкова (отидете до спирката. Бачо Киро).

Забележителности наблизо:

Пещерата на Бачо Киро.

В варовикова планина, разположена на 300 м от манастира, на надморска височина от 355 м надморска височина, има карстова пещера, кръстена на бунтовника срещу османското иго Пещерата Бачо Киро с причудливи плаващи образувания. Ефектно осветление предоставя на посетителите възможността да видят причудливи образувания на природата, които са получили имената си в зависимост от това как изглеждат: Дъждовна зала с каменно цвете, тополи, езеро на щастието, концертна зала, Медуза, пързалка за мечки, Меча поляна, Самотен сталактон, Поп зала Харитон и много други. други. Също така в пещерата са намерени останките на хора от епохата на палеолита. По време на борбата срещу Османската империя лидерите на бунтовниците, свещеник Харитон и Бачо Киро, тайно поставят в пещерата склад с храни и оръжия.

Водопад.

До водопада трябва да отидете малко по-нагоре в планината, на 200 метра от манастира. Излизайки от манастира, минаваме покрай моста, на който туристите обичат да правят снимки, след което го отвеждаме вляво (вдясно има детски въжен град), по реката по пътека, сред девствена природа стигаме до водопада. На места пътеката е трудна за преминаване. Въпреки че водопадът е малък, гледката е много красива.