В близост до известната столица на хумора, Габрово, има друг град, който привлича огромен брой хора, интересуващи се от народни занаяти. Но туристите активно идват в Трявна не само за занаятчийски изложби. Мек сух климат, отсъствие на индустриални предприятия,

красива природа - какво друго е необходимо за качествена почивка в някой от местните санаториуми? Освен това България трудно може да се нарече скъпа държава, така че в Трявна винаги има много летовници и съответно съответната инфраструктура. Ресторанти с национална кухня, сенчести алеи, екологични пътеки в близост - всичко това ви позволява да се чувствате комфортно и да не пропускате градския шум в този не много населен регион.

 

История

Според легендите веднъж в Тревненския балкан е имало дворец на Асеневци - монарсите, създали Второто българско царство. Но първото официално споменаване на селището на това място се пада едва през 1565 г. Хората, които са живели тук, пазят планинския проход от нападенията на разбойници и за това получават облаги при плащането на данъци. Това обстоятелство допринесло  за бързия растеж на населението.

 

През 17 век тук започват да идват занаятчии. Тревненци почти веднага спечелиха слава на отлични майстори и в няколко вида занаяти: тъкане, дърворезба, иконопис, строителство. Последните 3 занаята одобриха уникален стил и станаха основа за създаването на най-старата художествена школа в страната. Днес новото поколение художници продължава вековната работа на своите предци.

 

Как да стигнете до  там?

Трявна се намира в самия център на България. С кола този град може да бъде достигнат за 4-5 часа от която и да е част на страната, което прави града особено интересен вариант за бягство през уикенда или празници.

 

Трявна е удобно свързана с българската железопътна мрежа поради местоположението си по линията, свързваща Северна и Южна България през Горна Оряховица и Стара Загора. И все пак най-удобният вариант е автобус. Между градовете има 234 км, пътуването от столицата на България ще отнеме 3-4 часа и ще струва 19-25 лева. Цените на страницата са към април 2019г.

 

Лечение

В Трявна има републиканска детска болница, специализирана в заболявания на дихателната система: бронхиална астма, муковисцидоза, обструктивен бронхит, синобронхит. След двуседмично лечение повечето деца забелязват значително подобрение на симптомите си, а някои дори се отърват от заболяването си.

 

Въпреки това много летовници говорят за високата ефективност на лечението в местните санаториуми и пансиони. Почти всички институции от този вид отговарят на европейските стандарти, оборудвани са с най-новото оборудване, модерни кабинети за физиотерапия и фитнес зали. Повечето санаториуми са разположени извън града, но не твърде далеч.

 

Развлечения и атракции

Трявна е родното място на най-старата българска художествена школа от края на 17 - началото на 18 век. И до днес наследството й може да се види в дърворезба, иконопис и архитектура.

 

В центъра на града се намира единственият в България площад, оцелял от времето на националното възраждане "Капитан чичо Никола". Почти всички сгради, построени до него, са с историческа стойност. Най-известните от тях са: Часовниковата кула и Тревненското училище - едно от най-старите учебни заведения в страната. Каменният мост, който заедно с Часовниковата кула се смята за символ на Трявна, съвсем съответства на древния дух на града. Църквите „Свети Архангел Михаил“ и „Свети Георги“ заслужават внимание.

 

Шест  семейства майстори се занимават с традиционна иконопис днес. Повече от два века те създават уникални икони, които съчетават староцърковнославянски традиции и реализъм с изобилие от български пейзажи.

 

В града има няколко музея, включително Музеят на иконите и Музеят на африканското и азиатското изкуство. Само на 8 км от Трявна се намира село Боженци, архитектурно-исторически резерват, в който сгради от началото на 19 век са перфектно запазени.