Спокойно и тихо място за разходка и отдих сред природата, местността Ксилифор  е едно от предпочитаните места за посещение от  местни и туристи. Той се намира на около четири километра от областният град Велико Търново и предоставя възможност за откъсване от градската среда.

Тук може да се възползвате от организираните места за отдих, като се насладите на пикник или спорт на открито. На територията на Ксилифор има изградено футболно и баскетболно игрище. От тук започват и няколко еко пътеки, което прави мястото приятно, както за разходка, така  за излет. 

Изкуственото езеро е една от най-големите атракции, заради множеството костенурки, в чиито дом се е превърнало. Те са също толкова любопитни към вас и ще ви обърнат съответното внимание, разбира в замяна на съответната награда от ваша страна. Патиците също се радват на спокойните води.  Около него е изградена странноприемница, където можете да похапнете или да утолите жаждата си.

Широката зелена поляна на Ксилифор е подходяща за пикник на открито. За децата има изградени катерушки, пързалки, люлки и други атракции. Изкуството е представено от различни произведения от дърворезба, като библиотеката, охлювът, драконът, колелото и др.  В средата на езерото гордо стои скулптура на елен, която се е превърнала в любимо място за препичане на костенурките.