В сърцето на Велико Търново, в едно тихо кътче се извисява един от символите на града.

Едно от местата, където можете да усетите  величието на българската история и да се насладите на прекрасната гледка към къщите над скалите.

Паметникът Асенeвци е паметник на четиримата царе от Второто българско царство, съществувал от 1185 до 1396 г. (през 1396 г. България е завладяна от османците). Четирима български царе - Иван Асен I, Петър, Калоян и Иван Асен II управляват българската държава в годините на най-високия й икономически, политически и културен разцвет.

Паметникът е издигнат в чест на 800-годишнината от провъзгласяването на Велико Търново за столица на Второто българско царство. Избрано е подходящото място за такъв величествен паметник - в центъра на Велико Търново, старата  столица на България, известна със своите исторически и архитектурни паметници, на високия бряг на река Янтра, откъдето се откриват зашеметяващи гледки към красивия древен град и околностите му.

Паметникът на Асенeвци е скулптурна композиция, в центъра на която има меч, сочещ нагоре; около меча, върху гранитни пиедестали, езда на бойни коне, са изобразени четирима владетели на Второто българско царство.

Държавната художествена галерия и Стамболов мост се намират в близост до паметника на Асенeвци.  Стамболовият мост е затворена пешеходна зона и  разкрива прекрасна гледка към меандъра на река Янтра. Мястото е и символ на влюбените, които често поставят заключени катинарчета с инициали, като обет за вечна любов. Художествената галерия допълва картината, като е страхотен вариант за всички, които имат интерес към изкуството. През летните месеци там се организират различни събития с културни цели.

Мястото е предпочитано от местните и гостите на града за разходка и почивка, защото съчетава миналото и настоящето с природните български красоти и носи спокойния дух на Търново.