Велико Търново – огледален образ през очите на един пътешественик

Дълги плажове, вкусна храна, евтини пакетни обиколки - и хиляди летовници сънливо лежат на пясъка близо до Черно море, без да знаят каква красота се крие наблизо. Велико

Търново, старата столица на България се намира не толкова далеч от брега и е уникално място, за което си струва да се откъснете от шезлонга.

 

Велико Търново не е град за слабите по дух и мускули на краката. Местната архитектура каскадира над скалите, надвиснали над река Янтра и "полуострова", врязващ се в центъра. Обиколих града няколко дни и не разбрах дали има поне един напълно плосък, хоризонтален квадратен метър в него. Май няма, а и местните се шегуват, че тук има три посоки: нагоре, надолу и по стъпалата.

Многоцветните къщи са сякаш кацнали  една над друга, и с любопитство разглеждат със заслепените си прозорци  Художествената галерия и паметника на Асеневци.

Улиците между сградите са стръмни, тесни, павирани със стари павета и не е ясно как местните жители се подвизават покрай тях през зимата, когато всичко е покрито с лед. Мисля, че при такъв вертикален живот жителите на града трябва да си купят витла и да летят един към друг за кафе, като пчели - от цвете на цвете.

Галерия „Борис Денев“ е построена през 1934 г. и в нея се помещават картини, графики и скулптури на много известни български художници. Особено интересна е експозицията, посветена на самото Велико Търново - картини и снимки.  В близост до галерията стои паметник на Асеневци – българските  царе, свалили византийското владичество през  XII век.

Галерията, паметникът и околният парк се виждат най-добре от терасите на същите тези къщи на скалата. Тези интересни къщички се оказват хотели, кафенета, ресторанти - всичко за туристи, които искат да похапнат  и да се  полюбуват  на живописния пейзаж. Разкошна (и в същото време безплатна) гледка към града, отворена от улиците на Крайбрежна и Йосиф Гурко.

 Стари квартали на Велико Търново

Бих продължил да се възхищавам на фантастичните гледки, но си струва да погледнем навътре. Архитектурата и забележителностите на Велико Търново в България са перфектно запазени, можете да се скитате из стария град с часове.

Улиците са сенчести, тесни и е приятно, че въпреки плътността на сградите, жителите на Велико Търново въпреки това са издълбали място за дървета и друга зеленина. През пролетта Велико Търново е заровено в рози, ароматно и забавлява окото по всякакъв възможен начин.

Архитектурата и природата се съчетават много хармонично. Няма излишни сечи, почти няма грозна нова сграда, която да не се вписва в пейзажа. И дори модерните „петна“ изглеждат подходящи, добавяйки някаква трогателна пъстра личност към фасадите на стари сгради.

 

Други забележителности на Велико Търново

Освен къщите в стар стил, Велико Търново има и други интересни забележителности. Например катедралната църква „Рождество на Пресвета Богородица“, издигната през 1934 г. на мястото на църква, разрушена през 19 век от земетресение.

Църквата на Четиридесет мъченици, построена през 13 век, е превърната в джамия по време на османското владичество. Турците са унищожили почти всички стенописи и до днес са оцелели само няколко фрагмента. Много други сгради също бяха унищожени ...

Следователно за Велико Търново беше особено важно, че първата конституция на България, Търновската конституция, беше приета през 1879 г., а след това, през 1908 г., беше обявена независимостта на страната от Османската империя. Прави впечатление, че българският княз обявява независимост в църквата на Четиридесет мъченици.

 

Ако все още не сте  стъпили по великотърновските хълмове, не забравяйте да стигнете до крепостите Трапезица и Царевец.

Особено интересна е крепостта Царевец, разположена на едноименния хълм. Турист, попаднал във Велико Търново по време на държавни и градски празници, има шанса да хване вълшебно светлинно и музикално шоу, което се организира в крепостта Царевец.

През останалите вечери Царевец и Трапезица са просто ефективно осветени, така че пътниците да имат стимул да направят крайбрежна разходка  не само през деня.