Велико Търново – малка част от тайните на града. История и забележителности

Велико Търново е столица на Второто българско царство, люлката на българската литература, живопис и архитектура. Освен това Велико Търново е един от най-старите градове в

България, както и източник на национална гордост за всеки българин и символ на българската държавност. Античните селища в района съществуват още от епохата на неолита. Тук са открити следи от селища на византийци, римляни и траки.

Точната дата на основаването на Велико Търново е неизвестна, но първата ключова дата в историята му е 1185 г., когато се е състояло въстанието на българските братя Асен и Петър, свалили византийското владичество и създали Второто българско царство.

 

История на Велико Търново

В продължение на два века новата българска столица се управлява от Иван Асен II, Иван Шишман и Иван Александър. Градът започва да процъфтява: той се превръща в основен религиозен и икономически център на Балканите. Развива се и художественият, литературният и духовният живот на града. По онова време град Велико Търново е сравняван със самия Константинопол. През този период на територията на града са построени луксозни дворци, крепости, манастири, големи къщи и църкви.

 

През 1393 г. град Велико Търново е опожарен от османските завоеватели, докато всички паметници от епохата на яркия разцвет на културата на града са напълно унищожени. Въпреки това, дори и в годините на турското владичество, древната българска столица остава най-големият икономически център поради факта, че местните търговци бързо установяват връзки с търговските градове на Изтока и Европа. През 1878 г. османското иго е окончателно свалено.

Забележителности Велико Търново

Забележителностите на Велико Търново са много интересни и разнообразни. Един от основните е хълмът Царевец - мястото на царски дворци и патриархални църкви. От тук се открива отлична гледка към Стария град на българското Велико Търново. След появата на Второто българско царство на хълма Царевец е построена крепостна стена, измита от три страни от водите на река Янтра. А в южната му част стои великолепната Балдуинова кула, свързана с древната легенда за латинския владетел Балдуин Фландърски.

 

Един от най-интересните обекти, които непременно трябва да видите, е Дворецът на българските царе, който е независима крепост. Дворецът на Българската патриаршия, разположен в най-високата точка на този хълм, се счита за не по-малко привлекателен.

 

Патриаршеската катедрала на Възнесението Господне и църквата Свети Павел и Петър

На самия връх на Царевец гордо се извисява известната патриаршеска катедрала „Възнесение Господне“, която е възстановена на старата основа. Стените му са увенчани със стенописи, изобразяващи различни сцени от Националния Ренесанс и българската история.

 

В близост до река Янтра се намират църквата Четиридесет мъченици, средновековен паметник и малка църква на светиите Павел и Петър, оцеляла по време на разрушенията и преследванията, но е била доста силно повредена през 1913 г. при силно земетресение. Църквата е наистина възхитителна, а добре запазените стенописи са прекрасен пример за живописната школа на град Велико Търново. Сред многото църкви се откроява и храмът на Свети Дмитрий, чиято фасада е увенчана с изящни аркади. Именно тук за първи път е прозвучал призивът за въстание срещу византийското владичество, което е довело до образуването на Второто българско царство.

 

В Стария град на Велико Търново можете да видите всякакви ренесансови къщи и много сгради на най-известния български архитект от 19 век Колу Фичето. Първата конституция на независима България е съставена в сградата на Националния възрожденски музей във Велико Търново. В близост до него се намира бивш турски затвор. Туристите също трябва да посетят местния Исторически музей, църквата на свети Константин и Елена, църквата на апостолите Кирил и Методий.

Велико Търново е известно със своето светлинно и звуково шоу, което винаги може да се види вечер на хълма Царевец в разгара на туристическия сезон. Спектакълът е поразителен със своята оригиналност и колоритност.

Също във Велико Търново се намира един от най-големите университети в България. През лятото той служи като място за всякакви ежегодни семинари, посветени на славянската култура и езици. Посещава се от учени и студенти от различни части на света. Той също така е домакин на два фолклорни фестивала - Майския (за ансамбли с национални песни и танци) и Международния фолклорен фестивал. По време на фестивалите градските улици са украсени със знамена и цветни декорации.