България. Велико Търново. Крепоста Царевец. Балдуинова кула

Велико Търново - столицата на Второто българско царство (1185-1393 г.), „Градът на царете“, наричан е още „Третият Рим“, а по важност е на второ място след Константинопол. Градът

стои на хълмовете в удивителното красиво дефиле на река Янтра и има уникална архитектура. Сложният лабиринт от улици, хълмове и извивки са в хармония помежду си. Трудно е да се разхождате из града без карта; можете да се изгубите. Средновековното Велико Търново е било разположено на 3 хълма: Царевец, Трапезица и Света гора . През 1185 г. българските феодали Петър и Асен свалят византийската власт и създават Второто българско царство. Велико Търново е столица от 200 години.
Велико Търново. Река Янтра

След образуването на Второто българско царство се появява крепост, която се измива от 3 страни от водите на река Янтра. Административният и духовен живот е бил съсредоточен върху Царевец (площта на Крепоста е 110 хиляди квадратни метра. М). Той е бил заобиколен от масивна крепостна стена с височина над 10 метра, дебелината на стената достига 3,40 метра. В горната част стената е увенчана с кули и бойници.
Крепоста Царевец
Крепостта е била крепост, която успешно е защитила града от вражески набези. Главният вход на крепостта се намирал от западната страна, тук тесен провлак свързвал Царевец с друга част от града. Навремето тук е имало подвижен мост. Сега той е неподвижен. Входът на крепостта се охранява от царски лъв. От незапомнени времена лъвовете - символ на България, са изобразявани на българския герб през 14 век до наши дни.

Вход към крепостта
В далечния южен край на Царевец, на стръмна скала, стои кулата на Болдуин ( Кула на Балдуин). Има легенда, че водачът на кръстоносния поход, императорът на Латинската империя Балдуин Фландърски , е починал тук . През 1204 г., в съюз с българския цар Иван Калоян (Йоан Добри), той превзема византийската столица Константинопол. Година по-късно Балдуин и Иван Калоян срещнали се в битката за Адрианопол (Одрин), но вече като противници. Болдуин загубва тази битка и е бил заловен от Калоян. Царят довел Балдуин при него във Велико Търново и го поставя в ъглова кула над стръмна скала. Кралицата харесала Балдуин и тя, преоблечена като слуга, дошла в кулата му, търсейки любовта на знатен затворник. Но той останал студен и след това, страхувайки се от излагане, кралицата го наклеветила. Щедрият Иван Калоян заповядва тайно да убие Болдуин.

Балдуинова кула
Хареса ми фактът, че българските реставратори работят на принципа, че оцелялото е запазено в оригинала (например крепостните стени са оставени в руини), унищоженото е частично пресъздадено или възстановено, без да има конкретни претенции за автентичност.
Новоизработените елементи улесняват въображението. Позволявайки мислено да възстановите цялата грандиозна крепост. Кулата на Балдуин не е оригинална, но е построена през 20-ти век.