Знаете ли къде дамите да се отдадат на приятно пазаруване, а на уважаемите господа да бъде също толкова приятно и интересно.  Всеки посещавал града знае за централната част и лъскавите витрини с безброй магазини, които привличат погледа. Но малко по натам, се крие нещо

далеч по вълнуващо и интересно. Самоводската чаршия е мястото, където можете да се насладите на уменията на местните майстори и занаятчии и да отнесете у дома малко късче от таланта им.  С малко повече късмет можете да станете и свидетели на сътворяването на нов шедьовър, тъй като майсторите не се свенят да творят пред посетителите и да разговарят с тях.

Първоначално улицата е обособена като място за продажба на земеделска продукция от местните жители през XIX век.  С течение на годините започват да се отварят работилници, ханове и дюкяни. Като на най-голям плюс тук можем да отбележим запазването на автентичния вид на къщите и улицата, което ще ви пренесе назад във времето. Една от най-забележителните сгради е Ханът Хаджи Николи, който единствен оцелял до днес. Малките симпатични работилници ще ви предложат сувенири, произведения на изкуството, сладки изделия, бижута, ножове, грънчарски изделия,билки, дърворезби, кожени изделия, кадаиф, медни съдове. За любителите на кафето се предлага и кафе на пясък. В местната пекарна може да опитате домашен хляб и топли закуски. Тези от вас които имат особен интерес към майстори и занаятчии могат да планират пътуване през месец септември, когато ежегодно се организира Нощ на  Самоводската чаршия.  Този период от годината събира майстори и занаятчии от цялата страна. Събитието е съчетано с различни културни мероприятия.

Старите спомени за Велико Търново казват, че на тази улица може да се намери всичко, особено в сряда и петък, когато пазарът е бил отворен, организиран през втората половина на 19 век. Селяните от близкото село Самоводене дошли там да продават зеленчуци. Следователно пазарът се наричаше Samododskoy базар.

 Самоводска Чаршия всъщност е две малки калдъръмени улички, където се намират работилници на занаятчии и търговски магазини както тогава, така и сега.

Вероятно сега изглежда по-естетически приятно от гледна точка на туризма, така да се каже.

 В деня на нашата разходка улицата беше почти празна. Редки, посещавани лежерно, разхождаха се из магазините и работилниците.

Обичам да разглеждам такива неща ... За съжаление купуването сега е скъпо ... И винаги мисля, че мога да направя много сам, аз съм пристрастен човек, но къде мога да се „добера“ до времето?