Събота, 02 Юли 2022 14:58

Как да направите ремонт на вила или къща - Част 1 Избрана

Написана от
Оценете
(0 гласа)

Когато купувате стара вила или къща, малцина обръщат достатъчно внимание на нейното състояние. Ето защо повечето от нас се сблъскват с основен ремонт още от първия път. В същото време реставрационните работи в къща са много различни от тези в апартамент. Във втория случай се предполага вътрешна декорация с

подмяна на комуникациите. Докато за къщата тази процедура е и работа с покрива, стените, основата. Следователно дори ремонтите, направени сами, струват доста пари. Нека да разгледаме как да направим ремонт на вила или къща и да анализираме този процес в детайли.

Струва ли си да се заемете с ремонт на стара вила или къща

На Запад вярват, че само твърде глупави или твърде богати хора могат да си купят стара къща. Въпреки това, Българския манталитет и особеностите на ценообразуването в сектора на недвижимите имоти се развиват по такъв начин, че понякога всъщност е по-изгодно да се купи стара къща.

Предимството при покупката на къща с история, освен спестяване на средства, е и удобната локация. Винаги има инфраструктура до старите сгради, докато прогресът все още не е имал време да стигне до новите. Някои купуват празен парцел и сами си строят вила. Те обаче ще трябва да полагат и комуникации, което ще забави строителството и ще увеличи разходите.

Най-честата причина за ремонт на стари вили е естественото износване на конструкцията. Нека да разберем откъде да започнем реставрационните работи.

 

Спецификата на Българското строителство (особено времето на НРБ) е основната причина за недостатъците на частните къщи, които трябва да коригираме в процеса на ремонт. Преди това вили, разположени извън града, бяха построени от дърво. Очевидно след половин век такива сгради се нуждаят не само от ремонт, те трябва да бъдат укрепени и реставрирани.

Дървените повърхности вероятно са били заразени с бръмбари, а на някои места могат да се видят следи от гъбички и гниене. „Щастливите“ собственици на дървена конструкция от социалистическата епоха ще трябва да похарчат много пари, за да направят добър ремонт на вилата. Често е по-лесно да унищожите напълно кутията, след което не забравяйте да укрепите основата и да построите нова къща.

През 90-те години строителството на частни къщи става все по-интензивно, като вместо дърво се използва предимно тухла. Смятало се, че по-здравият строителен материал ще издържи много по-дълго. Но в онези години липсваха висококвалифицирани специалисти, използваха се свързващи смеси с ниска якост и често се третира небрежно строителният процес. Ето защо днес тези къщи изискват големи финансови инвестиции, за да продължат да ги експлоатират по-нататък.

Често дизайнът на основата в стари вили не съответства на естеството на почвата. Сградите, изработени от тухли, тежат много, така че те трябва да бъдат построени върху здрава основа и стабилна почва.

Случва се да възстановите „непълното“ - това е името на кутията на къщата, в която няма вътрешна украса. В този случай тухлените стени абсолютно не са защитени и вероятно са се напукали и са започнали да се рушат. Ще бъде необходимо да ги укрепите и евентуално частично да ги замените на особено повредени места. И едва след това можете да започнете да извършвате ремонт.

Всъщност собственикът самостоятелно решава в какви обеми да извършва тези работи. По принцип възможностите за ремонт на вила зависят от нейната възраст и цялост.

Какво да търсите, за да направите цялостен, висококачествен ремонт на вилата

Преди да изберете строителни материали и да започнете красив ремонт на вилата, разработете подробен работен план. Внимателно огледайте сградата и преценете нейното състояние. Разберете къде и какви недостатъци трябва да бъдат отстранени по време на ремонта.

Най-уязвимите зони на старите вили:

 1. Външни стени. Трябва да ги проверите за пукнатини, слаби шевове, които пропускат вода, както и ръждясали стоманени греди, изгнили части, олющен бетон. Например влажните стени в сутерена показват проблеми с хидроизолацията на основата (неговото отсъствие, разрушаване, неправилно оформление). Отделно проверете дали има нужда от ремонт на топлоизолацията или вътрешната вентилация на стените.
 2. Вътрешни стени. Често се характеризира с ниска звукоизолация, нарушения на пожарната безопасност (красивите довършителни материали могат да бъдат запалими или необработени забавители на горенето). Мазилката се рони в следствие на неправилно полагане или влага.
 3. Врати, прозорци. За красив ремонт на вила, прозорците почти винаги трябва да се сменят. Оценете състоянието на прозоречните первази (цялост на покритието, надеждност), качеството на изолацията на металната дограма (за кондензация). При ремонт на врати основно се сменят повредените брави и обков. Случва се, че в процеса на свиване на основата те се изкривяват и уплътнителят се отлепва. Металната входна врата във вилата изглежда красива, но при липса на студен вестибюл на вътрешната й повърхност може да се образува конденз.
 4. Покрив. При изграждането на покрива през 90-те години са използвани керемиди, които са положени не само грозно, но и напълно произволно. Вижте дали конструкцията на гредите е изкривена и дали гредите са изгнили. Обърнете внимание на целостта на покривния пай и оборудването му с топло-, хидро- и парна бариера. Ако има комини и надстройки, огледайте ги за повреди. Проверете дали някои от улуците се нуждаят от ремонт или подмяна и дали са сигурни.
 5. Тавани между етажите. Ако изчисленията по време на строителството са били неправилни, подовите греди ще се спукат или огънат след известно време. Между тухлената стена и гредата трябва да има хидроизолация, при липсата й дървото бързо загнива и ще трябва да се смени. Стоманените греди и бетонните подове в сутерена често са твърде къси.
 6. Подове. Красивото дървено покритие се изтрива с годините, между дъските се появяват големи празнини, паркетът скърца, пукнатините стават видими по таваните, покритието на линолеума се оказва износено или изгоряло, а покритието от ПДЧ е много нестабилно.
 7. Стълбище. В старите вили те почти винаги се нуждаят от основен ремонт или дори пълна или частична подмяна. Важно е да се уверите, че разстоянието между балюстрадите не е твърде малко, в противен случай това е нарушение на изискванията за пожарна безопасност.
 8. ВиК. Почти винаги тръбите са запушени или повредени. Ако разположението на комуникациите е неправилно, това води до редовни запушвания и затруднения при инсталирането на котел. Следователно водопроводът се променя в почти всички варианти за ремонт на вили и къщи.
 9. Отопление. В дървени вили понякога можете да видите стара разпадаща се печка. Други проблеми, които трябва да бъдат коригирани по време на ремонта: размерът на адаптера не е подходящ за свързване към централизирано газоснабдяване, бързото натрупване на сажди в твърде широки комини, няма регулатори на отоплението, радиаторите са неподходящи.
 10. Електричество. Електрическото окабеляване на стари вили почти винаги се нуждае от ремонт поради износване, недостатъчно напрежение (може да се справи с осветлението в стаята и телевизора, но не е достатъчно, за да използва домакински уреди), остарели предпазители.

Добрата новина е, че някои от тези проблеми ще се разрешат сами по време на процеса на ремонт. Така, укрепвайки топлоизолацията, вие същевременно демонтирате неизползваемото стенно покритие. Смяната на остарели водопроводни инсталации, ключове и контакти също не е трудна. Но красивият ремонт на покрив или напукана основа ще бъде по-труден и скъп.

Как и защо да планирате ремонт на вила или къща

Преди да започнете ремонт на вила или къща, направете ясен и подробен план. След като инспектирате корпуса и запишете всички слаби места, поставете проекта си на хартия. Ако този етап е труден за вас, можете да използвате програми за компютърен дизайн (3DMax, Autodesk Homestyler, Ashampoo Home Designer, SketchUp Make, Sweet Home 3D).

Значението на планирането не може да бъде надценено, то ще ви даде редица предимства:

 • да знаете какво да ремонтирате и в какъв ред;
 • визуално предварително изображение на красива вила, което може да се сравни с реалния резултат;
 • точно изчисляване на количеството строителни материали, необходими за красив ремонт;
 • подробно описание на предстоящата работа може да бъде полезно за коригиране на техническия паспорт на къщата. Това ще трябва да се сблъска в случай на разрушаване или прехвърляне на стени и / или прегради, водопроводни, отоплителни или газови уреди, за замяна на електрическа печка с газова. Всички тези работи изискват съгласуване с оторизирани организации, които ще трябва да покажат вашия план.

Как да разбера кога ремонтът изисква разрешение? За да направите това, просто погледнете информационния лист. Всички структури, които са изброени там, могат да бъдат ремонтирани. И само в случай на изграждане на допълнителни конструкции (например лятна кухня) ще се изисква специално разрешение, без което разширението ще се счита за незаконно и може да се наложи да бъде разрушено.

Как да започнете ремонт на вила или къща

С течение на времето дори издръжливият бетон става неизползваем. Разбира се, това не е бърз процес, но все пак ще се срине рано или късно. Освен това основата на вилата може да бъде направена изобщо не от бетон, а например от трошен камък или тухла. В случай, че сте закупили красива, но стара вила с точно такава основа и планирате да я ремонтирате, обърнете специално внимание на този въпрос. Особено при изграждане на горен етаж. Ако откриете пукнатини в него, укрепете го. Фондацията понякога е по-добре да се замени напълно. Това обаче не е толкова просто и изисква много повече пари от ремонта.

Има различни възможности за ремонт на къща с укрепване на основата. Най-лесният метод за самостоятелно изпълнение се счита за запълване на резервен пръстен около периметъра на основата на къщата. Ремонтът на основата на вилата не е особено труден и се извършва само на два етапа:

Етап 1. Първо се изсипват армировъчни колони (бикове). Те са разположени близо до всеки ъгъл, от двете му страни. Освен това е необходимо да се напълнят биковете по дългите стени на къщата на стъпки от 3000 mm - близо до основата на къщата се изкопава правоъгълна дупка (0,5 метра x 0,5 метра), в нея се монтира армировъчна рамка и се излива с бетон.

Етап 2.  След известно време, когато армировъчните колони са добре втвърдили и са придобили сила, те са свързани помежду си с изкоп. Дълбочината на изкопа трябва да достигне дъното на основата. След това в него се полага рамка от армировка и се излива с бетон.

Важно е биковете (колоните) и окопите да са възможно най-неразделни. Разбира се, няма да ги наводните в един момент, но е напълно възможно да свържете техните рамки, като ги комбинирате един с друг.

Прочетена 233 пъти

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.